ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΣΤΟ ΠΑΠΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Από ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Φεβρουαρίου ως ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Φεβρουαρίου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Φεβρουαρίου (ανατολή: 7,09   δύση: 18,10   νέα σελήνη)

07,00

Αναχώρηση από την Θεσ/νίκη με ημίωρη στάση για καφέ στο ύψος της Ξάνθης.

11,00

Άφιξη στον Ίασμο λίγο πριν την Κομοτηνή. Στον Ίασμο θα μας περιμένουν αγροτικά αυτοκίνητα για να μας προωθήσουν 24 χλμ. σε χωματόδρομο ως το εγκαταλειμμένο χωριό Πολύαρνο

 

 

11,00

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (διάσχιση στα Θρακικά Μετέωρα)

12,00

Από το Πολύαρνο ή Κιουζούμπασι (510 μ.) θα ξεκινήσει η πορεία στα θρακικά Μετέωρα.  Η διαδρομή αποτελεί μέρος του διεθνούς  ορειβατικού μονοπατιού Ε6 το οποίο ξεκινάει απο την Φινλανδία διασχίζει 5200 χλμ. επι Ευρωπαϊκού εδάφους και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. 
H δημιουργία των βράχων είναι περίπου ίδια με αυτή των μετεώρων. Δηλαδή αποτελούνται από κροκάλες και ψαμμίτες (άμμος) που έχουν συγκολληθεί με τη βοήθεια του ανθρακικού ασβεστίου. Xωρίζονται σε τρία συγκροτήματα με το μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στο χωριό της Αστραίας. 
Μοναδικής άγριας ομορφιάς ορθοβράχοι που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Γύρω τους ζουν γυπαετοί ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύκοι, αγριόγατες και διάφορα είδη ερπετών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια είδη πουλιών, κυρίως αρπακτικών όπως ο Ασπροπάρης. Θα περάσουμε από τα εγκαταλειμμένα πομακοχώρια Ευθύμιο (450 μ.), Αστραία (373 μ.) και θα καταλήξουμε στο Ταγγαίο (200 μ.) όπου θα μας περιμένουν τα αγροτικά αυτοκίνητα για να μας επιστρέψουν στον Ίασμο.

 

Απόσταση: 13,0 χλμ.      Ώρες πορείας: 5         Υ.Δ.: (+450, -760) μ.          Β.Δ.: 2

18,00

Επιστροφή στον Ίασμο και αναχώρηση για την Κομοτηνή.

18,30

Άφιξη στην Κομοτηνή τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Φεβρουαρίου (ανατολή: 7,08   δύση: 18,11)

07,00

Αφύπνιση.

07,30

Πρόγευμα.

08,30

Αναχώρηση για τον οικισμό Θάμνα, από όπου θα αρχίσει η ανάβαση στο Παπίκιον όρος.

 

 

 

Α. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (Ανάβαση στο Παπίκιον όρος).

09,00

Η ορειβατική ομάδα θα ξεκινήσει την πορεία της από τα Θαμνά (95 μ.) προς την κορυφή του Παπικίου (1483 μ.).

Τρία χιλιόμετρα μετά και ακριβώς στην είσοδο του χωριού Θάμνα και στην πινακίδα που ορίζει το τοπωνύμιο, στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο, ακολουθώντας την κατεύθυνση που δείχνει το μικρό πινακιδάκι «προς φυλάκιο Μαχαίρα». Ο δρόμος αρχίζει και ανηφορίζει για τα καλά. Η θέα κάτω στον κάμπο της Ροδόπης υπέροχη. Μια πραγματικά ιδανική δασική διαδρομή σ' έναν πολύ φαρδύ χωματόδρομο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί παράλληλα και σαν αντιπυρική ζώνη. Κάποια κυπαρίσσια, κουμαριές, μεγάλα πουρνάρια και εμείς να συνεχίζουμε την διείσδυσή μας βαθιά στον παράδεισο της ορεινής Ροδόπης.

Καθώς ανεβαίνουμε, η ματιά ξεκλέβει προς τη μεγάλη λίμνη της Βιστονίδας, που κλείνει κάτω στο Πόρτο Λάγος και αριστερότερα στο Φανάρι, στη Μέση και την Αρωγή, αυτές τις καταπληκτικές παραλίες της Ροδόπης.

Άλλα επτά χιλιόμετρα και στην πινακίδα που απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών, ακολουθούμε την κατεύθυνση προς το ελληνικό φυλάκιο Μαχαίρα.

Σε εννέα χιλιόμετρα φτάνουμε στο εγκαταλελειμμένο εθνοφυλάκιο και οκτακόσια μέτρα μετά ένα μικρό λιβάδι με μια καλύβα τσοπάνων, ενώ σε οπτική επαφή η δεύτερη κορυφή του Παπικίου πάντα μας προκαλεί για να την πατήσουμε...

Πέντε χιλιόμετρα μετά, σε αριστερή κλειστή στροφή, εντοπίζουμε το κόκκινο σημαδάκι στην άκρη του δρόμου και το βέλος επάνω στο βράχο δείχνει την αρχή της ορειβατικής μας πεζοπορίας.

Μια ιδιαίτερα ανηφορική ράχη σε σκιερό περιβάλλον, σε πενήντα περίπου λεπτά το δάσος αραιώνει, βγαίνουμε σε ξέφωτα, αριστερά στα νοτιοδυτικά η δεύτερη κορυφή του Παπικίου με το τριγωνομετρικό και το σημαιάκι, τα Βουλγάρικα βουνά στο βορρά απλώνονται εντυπωσιακά και βέβαια η Ροδόπη ολόκληρη στα πόδια μας! Επιστρέφουμε από τα ίδια στα Θαμνά.

 

Απόσταση (μετ’ επιστρ.): 26,0 χλμ.  Ώρες πορείας: 7-8     Υ.Δ.:(+ 1.518, -262) μ.   Β.Δ.: 3

17,00

Επιστροφή της ορειβατικής ομάδας στα Θαμνά.

 

 

 

Β. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (ανάβαση στον Κάβο).

9,30

Η περιπατητική ομάδα θα συνεχίσει με το λεωφορείο ως τον Ίασμο. Από το βυζαντινό γεφύρι του Κομψάτου θα ξεκινήσει την πορεία προς τον Κάβο.

Κάβος από Κομψάτο:

Η διαδρομή «Κάβος από Κομψάτο ποταμό» είναι μια εύκολη ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την παλαιοβυζαντινή γέφυρα Ιάσμου (υψόμετρο 20m), συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Κομψάτο και καταλήγει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάβου (υψόμετρο 340m).

Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να κινηθούμε στον παλαιό δρόμο Κομοτηνής-Ιάσμου. Αν ερχόμαστε από Κομοτηνή, θα  στρίψουμε δεξιά μετά τον Πολύανθο όταν δούμε την πινακίδα «Βυζαντινή Γέφυρα». Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουμε τον δρόμο και σε 500m θα βρεθούμε στην χαρακτηριστική γέφυρα με τον ποταμό Κομψάτο να την διασχίζει. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Σταθμεύουμε τα οχήματά μας και ακολουθούμε τον χωμάτινο δρόμο που βρίσκεται στα δεξιά και παράλληλα με τον ποταμό. Ο ΕΟΣ Κομοτηνής έχει σηματοδοτήσει το μονοπάτι, οπότε ακολουθούμε τη σήμανση: πορτοκαλί τετράγωνα πάνω στα δέντρα και πορτοκαλί σημάδια πάνω στους βράχους. Θα συναντήσουμε την παλαιοβυζαντινή τοξωτή γέφυρα, το εγκαταλελειμμένο πομακοχώρι Γκιοκτσελίκ και θα καταλήξουμε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Κάβου που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Κατά την διάρκεια της διαδρομής μπορούμε να δούμε στα Νότια την Σαμοθράκη να ξεπροβάλει μέσα από την πεδιάδα της Ροδόπης και τα Θρακικά Μετέωρα στα Δυτικά.
Για την επιστροφή ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες.

 

Απόσταση (μετ’ επιστρ.): 12,0 χλμ.       Ώρες πορείας: 4     Υ.Δ.: + 320 μ.      Β.Δ.: 1

14,30

Επιστροφή στον Ίασμο. Στάση για φαγητό και περιήγηση στο χωριό.

17,30

Αναχώρηση με το λεωφορείο από τα Θαμνά για την Κομοτηνή.

18,00

Άφιξη στην Κομοτηνή, χρόνος ελεύθερος.

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 Φεβρουαρίου (ανατολή: 7,06   δύση: 18,12)

07,00

Αφύπνιση.

07,30

Πρόγευμα.

08,30

Αναχώρηση για την Μαρώνεια, από όπου θα αρχίσει η ανάβαση στο κάστρο Ίσμαρα.

 

Α. ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (Διάσχιση: Μαρώνεια - κάστρο Ίσμαρα – Αγ. Χαράλαμπος).

09,30

Η ομάδα θα ξεκινήσει την πορεία της από τη Μαρώνεια (140 μ.) προς την κορυφή του Αγ. Γεωργίου (460 μ.) με τους ογκόλιθους που θυμίζουν τον Βώλακα της Τήνου. Εκεί βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Ισμάρας με τα κυκλώπεια τείχη του 12ου αι. π.Χ. Από εκεί θα συνεχίσουμε ως το αρχαίο ιερό  και θα καταλήξουμε στην αρχαία Μαρώνεια, τον σημερινό Αγ. Χαράλαμπο για τσίπουρο και σαρακοστιανά (πρόκειται για μικρή διάσχιση).

 

Απόσταση: 13 χλμ.         Ώρες πορείας: 4-5         Υ.Δ.:(+ 407, -540) μ.         Β.Δ.: 1

14,30

Άφιξη στον Αγ. Χαράλαμπο.

17,00

Αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη.

22,00

Πιθανός χρόνος άφιξης στη Θεσσαλονίκη.

 

 

© 2009 Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης All rights reserved.    Powered by Softways S.A.